Klubbens egen golfstjärna

Rasmus Lia är vår egen golfstjärna som spelar på och vann paragolf touren G4D 2022. Här får ni bekanta er med honom lite närmare och läsa om vad han har på gång.
 
En krasch i skidbacken fick Idrekillen Rasmus Lia att tänka om. Efter att ha haft siktet inställt på en karriär inom längdskidåkningen så blev det i stället golfen som fick hans fokus. Den satsningen har visat sig vara ett lyckat drag för Rasmus som har haft flera framgångar under åren som paragolfspelare.

”När jag var yngre var jag aktiv inom de flesta sporter. Men fotboll och längdskidor var de två stora idrotterna för mig”, säger 21-årige Rasmus Lia. ”Det styrde därefter mer och mer mot längdskidor och vid ca 12 års ålder hade jag blivit riktigt bra för min ålder. Men efter 2013 när jag var med om en skidolycka kunde jag inte längre hålla på med de idrotterna och fick prova mig inom golf i stället.” Rasmus hade spelat ett lite golf tidigare men efter olyckan var det golf som fungerade bäst. ”2015 började jag satsa helhjärtat på det och sedan dess det hänt ganska mycket i min karriär”.

Rasmus har redan en hel del fantastiska meriter. Vad sägs om två medaljer i Lag EM, Guld 2019 och Silver 2022? Ett brons i Individuella EM 2018.

Sommaren 2022 har varit en intensiv tävlingssommar för Rasmus med vinst i alla svenska paragolftävlingar 2022. Han blev 4:a i individuella EM, i US adaptive open blev han 12:a. Han har också ägnat sig åt tourspel på EDGA touren (2:a och 3:a) och G4D touren (1:a, 6:a, 8:a och 9:a). G4D går parallellt med Europatouren.

Just nu pluggar Rasmus idrottsvetenskap på Halmstad Universitet och kombinerar studierna med en elitsatsning inom golf. ”Jag med i SGF Elitmiljö Halmstad som är en träningsmiljö/ träningsgrupp för elitgolfare” berättar Rasmus. ”Det är två års studier kvar här nere i Halmstad så det innebär fortsatt hård träning och studerande. Jag kommer tävla mer och mer på en internationell nivå och kommer även att sikta vidare mot proffsgolf här i Sverige. Efter de sista 2 åren på skolbänken får vi se vad som händer”.

Att Rasmus rest runt mycket på olika tävlingar och annat måste ju bidra till många olika minnen och upplevelser. Vi frågar vilket som är Rasmus knasigaste golfminne. ” Jag har kanske inte varit med om så mycket knasigt, däremot väldigt många häftiga golfminnen. Som på Irish Open när jag skulle värma upp och fick stå mellan Shane Lowry och Padraig Harrington (två vinnare av The Open) Det var ett riktigt häftigt golfminne”. Man kan tänka sig att det kommer skapas många fler härliga golfminnen framöver.

Idre är hemma för dig och du har ju varit runt på massor av olika banor men vad skulle du säga är det bästa med Idrefjällens golfbana? ”Efter att ha spelat på så många olika golfbanor så är det fortfarande få som kan mäta sig mot Idrefjällens golfbana. Den är fortfarande lika rolig att spela och varje runda blir en ny utmaning. En unik golfupplevelse helt enkelt”.

När G4D Tour Series Finale avgjordes på Jumerirahs Earth Course under lördagen den 19 november stod Rasmus Lia som segrare. Rasmus avgjorde med fyra birdies på de sista sex hålen, varav en på avslutningshålet. Han tog därmed sin första stora seger på G4D Tour.

Till Rasmus, som just nu är 8 på världsrankingen, är det bara att säga stort grattis och wow! Vi följer fortsättningen med spänning.

Rasmus tipsar

Bästa uppvärmningstips

Eftersom golfsvingen är en påfrestande rörelse är det viktigt att vara varm i kroppen innan man börjar.

Jag brukar fokusera min uppvärmning på rygg och axlar. Det gör jag med hjälp av gummiband och/ golfklubba. Sen kan det vara bra att få upp pulsen något. Kan göras genom några hopp eller en kort jogg. De första slagen på rangen ser jag också som uppvärmning. Det är lätt att försöka tänka på tekniken redan i början men kom ihåg att målet är att väcka kroppen.

Så gör lite rotation övningar, några hopp och svinga lugnt och fritt på rangen så är du redo att spela bra golf.

Vill du komma i kontakt med Rasmus Lia?

Kanske vill du precis som vi vara med och sponsra honom?
Du når honom enklast via mail:

rasmus.lia133@gmail.com