Klubbens egen golfstjärna

Rasmus Lia är vår egen golfstjärna som spelar på och vann paragolf touren G4D 2022. Här kan läsa hans egna ord om hur tävlingen var och vad han har på gång framöver.
 

Grattis Rasmus – vilket avslut på säsongen!

Berätta lite om Dubairesan och upplevelserna kring det: “Jag tog mig in i tävlingen som 8.e och sista spelare så det var en liten bonus. Jag hade aldrig varit i Dubai tidigare och resan dit var riktigt häftig. Coolt att se de välkända landmärkena och uppleva kulturen där borta. Det var också ett stjärnspäckat startfält i den stora tour finalen, så det var häftigt att få träffa alla”.

Berätta lite om  själva tävlingsdagarna  “Vi började båda dagarna med att gå upp riktigt tidigt (runt 04,30) för att ta oss till banan och hinna värma upp till start. Det var inget som gjorde mig speciellt mycket då jag är morgonpigg. Var även skönt eftersom vi slapp spela första delen i extrem värme. Det var utöver lite extra stort då vi hade en del folk på första tee och väldigt mycket folk sista 3 hålen. Jag kanske var lite mer nervös än vanligt men det kändes som jag var riktigt fokuserad under hela tävlingen. Att vi utöver det hade film team med i stort sett hela varvet var såklart häftigt men det är inget som påverkar mig”. “Jag började första dagen med att spela riktigt bra golf och speciellt bra gick puttningen. Det ska sägas att Jumeirah är en riktigt svår bana. Jag avslutade första dagen lite tråkigt med två vattenbesök på hål 18 vilket resulterade i en trippel. Jag hade dock fortfarande ledningen med 1 slag när första dagen var klar”. 

“Dag 2 var planen att spela efter samma strategi och bara fokusera på vad jag skulle göra. Att gå i ledarboll känner jag alltid är extra kul då man har koll på närmaste rivalerna och man vet att de bakom hela tiden jagar. Första halvan av varvet var inte jätte bra då jag var +3 med alldeles för många missar. Under varvet kunde vi se leaderboards ute på banan och efter 9 spelade hål var det väldigt jämnt uppe i toppen”.

 Hur gick dina tankar inför de 9 sista hålen? “Jag visste att det krävdes att jag skulle spela ännu bättre de sista 9 för att ta hem segern och jag lyckades plocka fram mitt bästa spel på avslutningen. Från att vara +3 till att göra 4 birdies de sista 6 hålen. Jag var verkligen inne i zonen och det var revansch på hål 18 som jag tänkte på. Att avsluta med en birdie på sista var både en häftig upplevelse och en otroligt skön känsla”.

Pappa Trond som caddie – hur funkade det? “Det funkade helt okej. Han visste nog inte riktig vad han skulle göra under varvet men båda två gjorde vårt bästa. Det var nog han som var mest nervös av oss två. Men helt klart häftigt att få dela den upplevelsen med honom”.

Någon särskild händelse a som du vill dela med dig av? “Segerbilden på 18.e green med Rory McIlroy och Jon Rahm är rätt häftigt. Något jag inte kommer att glömma”.

Du har ju hunnit vara i Portugal och vunnit också – berätta lite om den tävlingen. “Ja det var sista tävlingen på EDGA touren som är en undertour till G4D.  Det är en tävling jag spelat flera gånger innan och en bana som alltid blir en utmaning. Det är inte lätt att spela bra där men är ändå en rolig avslutning på säsongen. Jag spelade kanske inte lika bra som i Dubai med det räcke i alla fall till en vinst. Så kunde inte ha avslutat säsongen på ett bättre sätt”.

Hur ser det ut framöver? “Nu är det ett efterlängtad vinter-break där jag kommer ta ikapp träning och skola. Det är skönt att träna lite mer långsiktigt och inte ha en tävling man tränar inför. Det ger mig en chans att jobba mer i detalj och komma fram till vad jag behöver förbättra inför nästa säsong för att spela ännu bättre”.

När drar tävlingarna igång igen? “De första spelas mest troligt i februari men jag har ingen tävling inplanerad ännu. Det beror lite på hur jag lägger upp tävlingsplaneringen”.

 

Rasmus – vi önskar dig all lycka till med träning och nya utmaningar!

Läs mer om Rasmus

Rasmus Lia – lite bakgrund

En krasch i skidbacken fick Idrekillen Rasmus Lia att tänka om. Efter att ha haft siktet inställt på en karriär inom längdskidåkningen så blev det i stället golfen som fick hans fokus. Den satsningen har visat sig vara ett lyckat drag för Rasmus som har haft flera framgångar under åren som paragolfspelare.
”När jag var yngre var jag aktiv inom de flesta sporter. Men fotboll och längdskidor var de två stora idrotterna för mig”, säger 21-årige Rasmus Lia. ”Det drog mer och mer mot längdskidor och vid ca 12 års ålder hade jag blivit riktigt bra för min ålder. Men efter 2013 när jag var med om en skidolycka kunde jag inte längre hålla på med de idrotterna och fick prova mig inom golf i stället.” Rasmus hade spelat ett lite golf tidigare men efter olyckan var det golf som fungerade bäst. ”2015 började jag satsa helhjärtat på det och sedan dess det hänt ganska mycket i min karriär”.

Rasmus har redan samlat en hel del fantastiska meriter. Vad sägs om två medaljer i Lag EM, Guld 2019 och Silver 2022? Ett brons i Individuella EM 2018 och nu i november vann han G4D – touren i Dubai. 

Just nu pluggar Rasmus idrottsvetenskap på Halmstad Universitet och kombinerar studierna med en elitsatsning inom golf. ”Jag med i SGF Elitmiljö Halmstad som är en träningsmiljö/ träningsgrupp för elitgolfare” berättar Rasmus. ”Det är två års studier kvar här nere i Halmstad så det innebär fortsatt hård träning och studerande. Jag kommer tävla mer och mer på en internationell nivå och kommer även att sikta vidare mot proffsgolf här i Sverige. Efter de sista åren på skolbänken får vi se vad som händer”.

Vill du komma i kontakt med Rasmus Lia?

Kanske vill du precis som vi vara med och sponsra honom?
Du når honom enklast via mail:

rasmus.lia133@gmail.com